Welkom op de website van een  "levend" museum over de wonderlijke wereld van elektriciteit

 
In het mooi gelegen dorp Hoenderloo, midden op de Veluwe en vlakbij het Nationale Park "De Hoge Veluwe" bevindt zich een uniek museum,
het Nederlands Elektriciteits Museum.
 
In de geschiedenis van de mensheid heeft geen enkele nieuwe technologie het dagelijks leven van miljoenen mensen in zo korte tijd ingrijpend veranderd als de toepassing van elektriciteit. Aan deze stormachtige ontwikkeling en de gevolgen hiervan voor de mensheid, geeft dit museum aandacht.
 
Velen denken bij het horen van de naam Elektriciteitsmuseum aan streng technische zaken die alleen interessant zijn voor deskundigen. Niets is minder waar.
Een groot deel van het museum is gericht op het gebruik van elektriciteit in het huishouden, vanaf de eerste toepassingen zo'n ruim 100 jaar geleden.
 
Eerste elektriciteitscentrale
Op de begane grond is de eerste Elektriciteitscentrale van Nederland nagebouwd. Deze stond in Kinderdijk (bij Rotterdam) en werd in 1886 in gebruik genomen.
Deze centrale kan tijdens bezoek in bedrijf gesteld worden.
De opgewekte stroom wordt gebruikt voor de verlichting in het museum.
 
Imposant is ook de uit 1913 daterende gerestaureerde stoommachine met dynamo afkomstig uit een schip.
Verder zien we hier een 4-cylinder benzinemotor met een inhoud van 20 liter(!) uit 1910 en vele andere oude motoren, gelijkstroommachines, schakelborden en oude verlichting met booglampen.
 
Bij rondleidingen worden al deze machines in werking gesteld en ondergaat de bezoeker de onvergetelijke sfeer van romantiek en techniek uit de tijd van onze (over) grootouders, gekruid met een vleugje oliewalm en verlicht door lampen van meer dan 100 jaar oud. Dat machines van deze leeftijd nog in werking zijn is uniek in de wereld!
 
Alles brandt!
In de machinekamer ziet de bezoeker de eerste praktische toepassingen van elektrische verlichting met o.a.: booglampen voor straatverlichting uit 1880-1900; beschilderde ornamenten met Jugendstil- en Art Deco motieven; omgebouwde gaslampen en de eerste Edison gloeilampen met kooldraad.
 
Lees verder Vervolg Welkom
 
 
20131226_131409b.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Plaats van de video presentatie machinekamer.